Divatpszichológia #20

Judith Ahumba-Wellenstein, Susan Jean és Park Lunchiu, a London College of Fashion diplomái, létrehozták a Hajinsky online magazint, amely a divat pszichológiájával foglalkozik. A kiadvány címét Hajo Adams és Adam Galinsky pszichológusok nevéből állították össze, akik a ruházat és az emberi érzelmek kapcsolatáról beszéltek. A magazin alapítói a The Cut magazinnak adott interjújában beszéltek a divatot tanulmányozó pszichológia sajátosságairól.

A divat pszichológiájának kutatásáról. „Maga a „pszichológia” szó ijesztően hangozhat, de a divatpszichológia nem az alapján fejti meg az embert, hogy mit visel. A legszörnyűbb titkokat sem fedi fel, és ruhákba ágyazza. Éppen ellenkezőleg, ez a tudomány a ruházathoz való viszonyunkat és azt vizsgálja, hogyan értjük azt. »

A folyóirat céljairól. „A Hajinskyt akkor hoztuk létre, amikor rájöttünk, hogy az emberek még mindig nehezen tudják megérteni, mi az a divatpszichológia, és mit kínál. Nem számítunk arra, hogy minden választ egyszerre kapunk, de reméljük, hogy a magazin a párbeszéd platformja lesz. »

A divat céljáról. „A valóság az, hogy a divat mindennapjaink részévé vált. A politikához kapcsolódik, és társadalmi változásokhoz vezethet. A divat az egymáshoz fűződő kapcsolatainkra, viselkedésünkre is hatással van, az önazonosítást segítve javíthatja életünket.

Tanulmányok kimutatták, hogy a formális öltözék pozitív hatással van az ember absztrakt gondolkodására, amely olyan tevékenységekhez kapcsolódik, mint például a pénzmegtakarítás. Ezenkívül a tudomány kimutatta, hogy a márkák hogyan javíthatják a társadalmat azáltal, hogy befogadóvá teszik a ruházatot. Például a fogyatékkal élők gyakran kényelemből viselnek tréningruhát, és ezért kettős diszkriminációval kell szembenézniük – egyrészt testi adottságaik, másrészt ruházatuk miatt. Azok a márkák, amelyek ezt figyelembe veszik, alapjaiban változtathatják meg az ember életét.”

A divat pszichológiájához kapcsolódó mítoszokról. „A legelterjedtebb tévhit az, hogy a pszichológusok képesek olvasni a gondolatokban, és következtetéseket levonni az emberről a ruházata alapján. Jó lenne ilyen szuperképességekkel rendelkezni, de minket inkább az foglalkoztat, hogyan gazdagítsuk valakinek a divattal való érintkezésben szerzett tapasztalatait.